Author Topic: No sound on HP2133  (Read 1610 times)

Offline Linux_Newbi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 45
No sound on HP2133
« on: February 25, 2014, 08:58:51 pm »
Ok, wifi works now, got online, downloaded skype, while it downloads, pop over to YouTube, there is no sound! I've looked around, but the only fix I can find is an old alsa fix for ubento which claims to be more dangerous than helpful http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1681577. Will this help or do I need to do something else?

Thank you.
« Last Edit: February 25, 2014, 08:58:51 pm by 272 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1467
    • SparkyLinux
Re: No sound on HP2133
« Reply #1 on: February 25, 2014, 09:30:38 pm »
It's not nessesary, becouse you have Alsa 1.0.25 installed already (if you keep the system up to date).

Don't you have sound in Skype only or else?

If so what is it?

Means - Youtube - what is your web browser?
« Last Edit: July 01, 2014, 12:36:57 am by 14 »
Nothing is easy as it looks.

Offline Linux_Newbi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 45
Re: No sound on HP2133
« Reply #2 on: February 25, 2014, 09:39:37 pm »
I have no sound whatsoever, I'm using the default browser in unity, not sure what it's called.
« Last Edit: July 01, 2014, 12:36:45 am by 272 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1467
    • SparkyLinux
Re: No sound on HP2133
« Reply #3 on: February 25, 2014, 09:57:34 pm »
Just do a test: open from menu-> multimedia (or audio and video)-> gnome alsamixer and check is something muted in there.

If so unmark muted boxes and try to play music, video, etc.
« Last Edit: July 01, 2014, 12:36:30 am by 14 »
Nothing is easy as it looks.

Offline Linux_Newbi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 45
Re: No sound on HP2133
« Reply #4 on: February 25, 2014, 09:59:31 pm »
I have already, all is unmuted, just tried plugging in headphones and wierd

Y they work, it's just the built in speakers. I know they work, they were fine with vista(excuse my French).
« Last Edit: July 01, 2014, 12:35:37 am by 272 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1467
    • SparkyLinux
Re: No sound on HP2133
« Reply #5 on: February 25, 2014, 10:47:32 pm »
Show me results of the commands from a terminal emulator:

Code:

lspci | grep -i audio
aplay -l
groups
ps ax | grep pulse


and as root/admin:

Code:

lsmod | grep snd


« Last Edit: July 01, 2014, 12:35:23 am by 14 »
Nothing is easy as it looks.

Offline Linux_Newbi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 45
Re: No sound on HP2133
« Reply #6 on: February 26, 2014, 01:05:05 pm »

Quote:

Quote from pavroo on February 25, 2014, 22:47

Show me results of the commands from a terminal emulator:

Code:

lspci | grep -i audio
aplay -l
groups
ps ax | grep pulse


and as root/admin:

Code:

lsmod | grep snd






Code:

lspci | grep -i audio
80:01.0 Audio device: VIA Technologies, Inc. VT8237A/VT8251 HDA Controller (rev 10)

aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: VT82xx [HDA VIA VT82xx], device 0: AD1984A Analog [AD1984A Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: VT82xx [HDA VIA VT82xx], device 2: AD1984A Alt Analog [AD1984A Alt Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

gil@gilpc:~$ groups
gil dialout cdrom floppy audio video plugdev netdev

ps ax | grep pulse
 3344 ?        S<l    0:00 /usr/bin/pulseaudio --start
 3460 pts/0    S+     0:00 grep pulse

 lsmod | grep snd
snd_hda_codec_analog    13488  1
snd_hda_intel          35007  3
snd_hda_codec         126900  2 snd_hda_intel,snd_hda_codec_analog
snd_hwdep              12906  1 snd_hda_codec
snd_pcm                65364  2 snd_hda_codec,snd_hda_intel
snd_page_alloc         12882  2 snd_pcm,snd_hda_intel
snd_seq                43295  0
snd_seq_device         12980  1 snd_seq
snd_timer              22051  2 snd_pcm,snd_seq
snd                    46815  14 snd_hwdep,snd_timer,snd_pcm,snd_seq,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_seq_device,snd_hda_codec_analog
soundcore              12890  1 snd


« Last Edit: July 01, 2014, 12:35:59 am by 272 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1467
    • SparkyLinux
Re: No sound on HP2133
« Reply #7 on: February 26, 2014, 02:11:50 pm »
Can you open Gnome-Alsamixer from the menu, go to tab Edit -> Program Preferences and tell me how many cards shows 'Sound Card Names and Visibility' option?
« Last Edit: July 01, 2014, 12:35:07 am by 14 »
Nothing is easy as it looks.

Offline Linux_Newbi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 45
Re: No sound on HP2133
« Reply #8 on: February 26, 2014, 05:36:16 pm »

Quote:

Quote from pavroo on February 26, 2014, 14:11

Can you open Gnome-Alsamixer from the menu, go to tab Edit -> Program Preferences and tell me how many cards shows 'Sound Card Names and Visibility' option?




just Analog Devices AD1984A.
« Last Edit: July 01, 2014, 12:36:15 am by 272 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1467
    • SparkyLinux
Re: No sound on HP2133
« Reply #9 on: February 26, 2014, 06:20:54 pm »
OK, just one more think.

To make sure does your card use right codec, show me:

Code:

cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec


and show me your /etc/modprobe.d/alsa-base.conf' file.
« Last Edit: July 01, 2014, 12:34:50 am by 14 »
Nothing is easy as it looks.

Offline Linux_Newbi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 45
Re: No sound on HP2133
« Reply #10 on: February 27, 2014, 11:19:11 am »

Code:

cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec
Codec: Analog Devices AD1984A






alsa-base.conf



# autoloader aliases

install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0

install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1

install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2

install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3

install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4

install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5

install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6

install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7

# Cause optional modules to be loaded above generic modules

install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd && { /sbin/modprobe --quiet snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet snd-seq ; : ; }

install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi && { /sbin/modprobe --quiet snd-seq-midi ; : ; }

install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 && { /sbin/modprobe --quiet snd-emu10k1-synth ; : ; }

# Keep snd-pcsp from beeing loaded as first soundcard

options snd-pcsp index=-2

# Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard

options snd-usb-audio index=-2

# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0

options bt87x index=-2

options cx88_alsa index=-2

options snd-atiixp-modem index=-2

options snd-intel8x0m index=-2

options snd-via82xx-modem index=-2



« Last Edit: July 01, 2014, 12:34:33 am by 272 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1467
    • SparkyLinux
Re: No sound on HP2133
« Reply #11 on: February 27, 2014, 02:42:28 pm »
Add new two lines to 'alsa-base.conf', to the end of the file:

Code:

alias snd-card-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=mobile


Save it, restart system and try your device.

Anyway, check the links, some people had similar problem with the same sound card like you:

https://answers.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+question/236766

http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=36282
« Last Edit: July 01, 2014, 12:34:15 am by 14 »
Nothing is easy as it looks.

Offline Linux_Newbi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 45
Re: No sound on HP2133
« Reply #12 on: February 27, 2014, 11:38:08 pm »
Tried both links aswell as your stuff, no luck, guess it must just be a dogy build, didn't work with ubento either. thanks for your help
« Last Edit: July 01, 2014, 12:33:50 am by 272 »